loading

Zubne krunice

Za vraćanje prirodnog izgleda i normalne funkcije zuba!

Imate oštećen, odlomljen ili estetski neprivlačan zub? Zubne krunice savršeno su rešenje za vas! Ovim protetskim kompenzacijom trajno ćemo vratiti prirodan izgled vašim zubima i omogućiti vam normalno žvakanje hrane, koristeći vrhunsku tehnologiju i materijale za izradu.

Šta su zubne krunice i čemu služe?

Zubne krunice, poznate i kao navlake za zube, protetska su rešenja koja nadoknađuju deo ili celu krunu zuba. Njima vraćamo potpuno prirodan izgled zubima, kao i funkcionalnost koji su oštećeni.

Zubi koji su imali velike karijese te endodontski lečeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja, zbog čega ih je dobro zaštititi zubnim krunicama. One se trajno fiksiraju na izbrušen zub ili zubni implantat. Iz estetskih razloga, krunicama je moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti.

Zubne krunice ili zubne navlake najčešće izrađujemo:

  •  Kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti ispun
  •  Kada je zub oslabljen karijesom
  •  Usled endodontskog lečenja ili dotrajalosti protetskog rada

Vek trajanja zubnih krunica je individualan i razlikuje se od pacijenta do pacijenta. Zavisi o više stvari, kao što su kvalitet materijala i pravilno pripremljen zagriz, iskustvo i spretnost stomatologa koji ih izrađuje, kao i od redovnih kontrolnih pregleda. Pravilno i redono održavanje oralne higijene utiče na dugotrajniji vek zubnih krunica, kao i na opšte zdravlje usne šupljine.

U Stomatološkoj ordinaciji Čolić koristimo najmoderniju CAD/CAM tehnologiju za izradu krunica. Ona nam omogućuje jako preciznu i brzu izradu svih vrsta zubnih krunica koje su potpuno prilagođene anatomiji, obliku i estetskom izgledu vaših zuba.

Zubne krunice (navlake za zube)

Za koga su zubne krunice najbolje rešenje?

Zubne krunice idealne su za pacijente kojima je:

  • zub pukao, oslabio, izgubio svoju funkciju ili estetiku
  • potrebno dodatno zaštititi i ojačati oštećeni zub nakon lečenja njegovih korenskih kanala (endodontskog lečenja), kako bi se sprečila potencijalna dodatna oštećenja

Krunice za zube često se ugrađuju i pacijentima kojima je zub previše oštećen da bi se stavljao ispun, kao i pacijentima koji žele estetski ispraviti neravan ili nagnut zub.

 

Vrste zubnih krunica

Potpuno cirkonijumska krunica

Potpuno cirkonijumska krunica je vrsta zubnih krunica koje se izrađuju od cirkon keramike. Ovaj materijal predstavlja vrhunac stomatologije jer omogućava izuzetnu čvrstoću i biokompatibilnost, savršeno se prilagođava prirodnim zubima. Ne uzrokuje alergijske reakcije, a pokazalo se i da se na njoj nakuplja najmanji broj bakterija.

Za razliku od keramičkih, cirkonijumske krunice imaju bazu sačinjene od cirkona, dok je površinski, spoljni sloj izrađen od keramike. Cirkonijumske krunice najprirodnije su rešenje kada je u pitanju transparentnost i boja zuba, što ih čini odličnim izborom za prednje zube zbog njihove visoke estetike. A zahvaljujući velikoj čvrstoći, cirkon keramika često se koristi i za kompenzaciju bočnih zuba.

Metalo-keramička krunica

Metalo-keramičke krunice jedno su od standardnih rešenja za rekonstrukciju funkcije i estetike oštećenih zuba. Izrađuju se od kombinacije legure metala i keramike, koji uglavnom pokriva čitavu krunu zuba. Idealne su za zube bočne regije zbog svoje čvrstoće i stabilnosti, ali jednako često se koriste i za prednje zube.

Metalo-keramička krunica ima bazu sačinjenu od kobalt-krom legure, dok je njen površinski sloj, odnosno sama kruna, napravljena od keramike. Glavna prednost metalo-keramičkih krunica leži upravo u njihovoj metalnoj bazi, što joj daje izuzetnu čvrstoću i stabilnost. To je čini idealnom za postavljanje na bočne zube. Metalo-keramička krunica će takođe vrlo uspešno imitirati izgled vašeg prirodnog zuba i omogućiti vam prekrasan, blistavi osmeh.

Potpuno keramička krunica

Keramičke krunice najčešći su tip krunica koje izrađujemo, upravo zato što predstavljaju vrhunsko dentalno rešenje u pogledu estetike i funkcionalnosti. Osim što u potpunosti imitiraju izgled i svojstva prirodnog zuba, ugodne su, biokompatibilne (ne štete organizmu), čvrste i izdržljive.

Potpuno keramička krunica, kako i samo ime kaže, izrađena je u potpunosti od keramike, uključujući bazu i površinski deo. Upravo zbog toga ima izuzetnu sposobnost odbijanja i propuštanja svetla, što omogućuje potpunu imitaciju izgleda prirodnog zuba. Zbog svojih iznimnih estetskih karakteristika, keramičke krunice najčešće se koriste kao zamena za prednje zube, no idealno su rešenje i za sve ostale zube.

Prednosti ugradnje krunica u Stomatološkoj ordinaciji Čolić

sr_RSSR
Pozovite