loading

Ortodoncija

Pravilan osmeh za zdrave zube!

Ako imate nepravilan zagriz ili zube koji nisu u pravilnom položaju, ortodoncija pruža tretmane koji će vam pomoći. U Stomatološkoj ordinaciji Čolić nudimo kompletnu ortodontsku terapiju nakon koje ćete moći lakše žvakati hranu, a vaši će zubi izgledati ravnije, lepše i prirodnije.

Šta je ortodoncija i šta sa njom rešavate?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i vilice. Cilj ortodoncije nije samo estetsko rešavanje problema, već i rešavanje bolnih stanja i poremećaja sistema žvakanja. Kako je danas dostupna svima, ortodontska terapija nije luksuz, već potreba koja se ne sme zanemariti.

Ortodontska terapija se obično sprovodi tokom adolescencije, ali moguća je u bilo kojoj životnoj dobi. Ako brinete o lepoti svojih zuba i osmeha, nošenje metalnih uređaja na zubima vam verovatno nije poželjno. Ipak, ključno je prihvatiti preporuke specijalista ortodoncije kako biste trajno rešili probleme sa zubima, uprkos kratkotrajnom estetskom nedostatku.

Napredak u razvoju ortodoncije rezultirao je savremenim ortodontskim bravicama i zubnim aparatićima koji zadovoljavaju visoke estetske kriterijume, a potpuno su neprimetni za nošenje.

Odabir vrste bravica zavisi i o prirodi anomalije. Svakako, većina pacijenata ima iste želje – što neprimetniji aparatić i što brže lečenje, zbog čega uvek nastojimo da preporučimo najbolje ortodontsko rešenje za svakoga.

Kome treba ortodontska terapija?

Najveći broj ortodontskih pacijenata su adolescenti koji imaju iskrivljene zube ili im zubi nisu na pravom mestu. No, ortodoncija je i za sve pacijente koji su nezadovoljni njihovom estetikom, ali i uticajem na zdravlje usne šupljine. Kandidati za fiksnu ortodontsku terapiju su osobe starije od 13 godina, dok kandidati za mobilnu ortodontsku terapiju mogu biti i osobe mlađe od 13 godina.

Vrste ortodontskih terapija i uređaja

Fiksni aparatić za zube (fiksna ortodoncija)

Fiksni “aparatići” za zube danas predstavljaju glavno terapijsko sredstvo u ortodonciji, a sastoje se od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su elementi koji se pričvršćuju za zube, a na svojoj površini imaju žleb koji je predviđen za smeštaj žice.

Žica koja se postavlja u žleb bravica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu, koja uzrokuje pomocanje zuba. Iznos sile zavisi od svojstava žice (materijala, debljine, oblika), dok se smer delovanja sile određuje oblikom i konstrukcijom bravica. Uobičajeno je da se bravice i žica postavljaju na spoljne površine zuba, što korišćenjem „belih“ bravica omogućuje minimalnu primetnost i bolju estetiku.

Najstarija generacija bravica izrađena je od metala, a u novije vreme primenjuju se keramičke, kompozitne “bele”, safirne ili kombinovane metal-keramičke bravice. One su prilagođene boji zuba i koriste se kod pacijenata s visokim estetskim zahevima.

Mobilni aparatić za zube (mobilna ortodoncija)

Mobilni uređaji nekada su predstavljale glavno terapijsko sredstvo u ortodonciji, danas se uglavnom koriste za retenciju, te u mešovitoj denticiji (8-9 godina starosti).

Mobilni “aparatići” za zube sastoje se od akrilatne baze i žica savijenih u različite oblike. Akrilatna baza izgledom podseća na bazu mobilne proteze, a iz nje izlaze žice koje pri nameštanju u usta obuhvataju zube. Žice čine celinu sa bazom, a baza često ima neku vrstu zavrtnja koji joj omogućava da se proširi i stvori ortodontsku silu.

Različite konstrukcije postolja i šrafova postižu odgovarajući efekat na zube. Možete sami skidati i postavljati mobilne aparate ili proteze, a ortodontske snage rade sve dok ih nosite u ustima.

Retencija (retainer)

Retencija je veoma važna procedura koja ima za cilj očuvanje rezultata ortodontske terapije. Uz retenciju, nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, zubi se zadržavaju u željenom položaju u koji ih je ortodontska terapija dovela, a retainer je naziv za ortodontski aparat kojim se to postiže.

Razlikujemo fiksne i mobilne retainere, koji se izrađuju nakon skoro svake ortodontske terapije. Fiksni retainer je napravljen od žice i lepkom se pričvršćuje za zube, što znači da ostaje trajno u ustima. Mobilni držač je udlaga koja je napravljena od providnog plastičnog materijala i može se ukloniti i staviti.

Prozirni aparatić za obe vilice (clear aligner)

Prozirni aparatić za zube (clear aligner) je potpuno proziran aparatić, bez žica i bravica. Sastoji se od prozirnih udlaga, koje u vlastitoj zubotehničkoj laboratoriji izrađujemo prema preciznim otiscima vaše vilice, koristeći CAD/CAM tehnologiju.

Ovo je vrsta aparatića odličan izbor za ravnjanje zuba u gornjoj, donjoj ili obe vilice. Funkcioniše  diskretno, nežno i sigurno, brzo vam dajući ravne zube, bez smetnji u žvakanju i neugode prilikom smejanja.

Terapija clear alignerom traje duže nego kod klasičnih mobilnih aparatića (3 – 15 meseci), glavna mu je prednost nevidljivost i diskrecija pri nošenju.

sr_RSSR
Pozovite